Affligem Blonde

Affligem piwo belgijskie blonde Jelenia Góra

Piw belgijskich jak na lekarstwo w Jeleniej Górze, toteż cieszy każda nowa perełka na półkach, choćby średniej jakości. Affligem to piwo w stylu blonde, które jest refermentowane w butelce, stąd też napis na przedniej etykiecie Podwójna fermentacja (double fermentation). Zakupione w jeleniogórskim Kauflandzie – wygląda na stałą pozycję. Myślę, że ten wpis będzie dobrą okazją do wyjaśnienia czym jest refermentacja.

Piwo refermentowane w butelce

Przede wszystkim refermentacja jest możliwa jedynie w piwach gdzie nie nastąpiła pasteryzacja ani filtracja. Oczywiście można obejść te dwa warunki poprzez ponowne dodanie drożdży po etapie filtracji i(lub) pasteryzacji, ale nie ma to większego sensu. Jest jednak jedna rzecz, bez której refermentacja nie zajdzie, są to drożdże.
Po skończonej fermentacji, gdy większość drożdży opadnie na dno wielkiego tanka (fermentora) piwo nie jest poddawane filtracji ani pasteryzacji, jest przelewane do leżaka, gdzie dojrzewa. Po odpowiednim okresie czasu takie piwo jest butelkowane. Na tym etapie dodaje się jednak niewielką ilość cukru do każdej butelki. Ma to na celu pobudzenie drożdży do ponownej pracy (fermentacji). Jak wiadomo drożdże podczas fermentacji przekształcają cukier na alkohol i dwutlenek węgla (to on bulgocze w rurce).
Butelka jednak jest szczelnie zamknięta, więc CO2 nie ma gdzie ucieknąć, zatem zaczyna się rozpuszczać w piwie i tak właśnie piwa refermentowane w butelkach naturalnie się nagazują.

Czy refermentacja wpływa na smak piwa?

Zdania są podzielone. Większość świadomych piwoszy twierdzi, że piwa refermentowane mają lepszy smak, a ich wysycenie jest delikatniejsze. Jest to bardzo prawdopodobne, gdyż drożdże mogą w pewnym zakresie redukować także zawartość kwasu węglowego w piwie, który właśnie odpowiada za ostre odczucie po przełknięciu piwa, zresztą nie tylko piwa, a każdego napoju gazowanego CO2.

DODAJ OPINIĘ

Brak komentarzy