Drożdże z butelki do piwa?

paulaner Jelenia Góra piwo pszeniczne

Wraz z popularnością piw pszenicznych wielu piwoszy dowiedziało się, że Weizeny sa naturalnie mętne, a ich nalewanie wymaga specjalnego rytuału. Chodzi tu oczywiście o wlanie osadu z dna butelki. Zauważyłem, że niektórzy ludzie, wlewają osad drożdżowy z każdego piwa do kufla. Chciałbym dziś wyjaśnić dlaczego nie warto tego robić w każdym piwie rzemieślniczym.

Skąd się bierze osad drożdżowy?

Piwo gotowe do rozlewu, pomimo tego, że może być już całkowicie klarowne, nadal zawiera w sobie mnóstwo żywych komórek drożdży, które nie chcą opaść na dno fermentora wraz z końcem fermentacji. Jeśli piwo nie zostanie spasteryzowane ani filtrowane, to po jakimś czasie ta część drożdży opadnie na dno butelki. Tak jest np. w piwie Żywym z browaru Amber.

Osad w piwie pszenicznym

Osad drożdżowy w piwie pszenicznym jest dużo bardziej obfity. Ten osad jest bardzo ważnym w Weizenie, ponieważ to właśnie on nadaje piwom pszenicznym ten wyjątkowy smak i aromat. Wraz z upływem czasu drożdże opadają na dno butelki (naturalna sedymentacja) i piwo się klaruje. Podczas przelewania piwa do kufla musimy więc resztką piwa wypłukać drożdże z dna butelki, aby nadać trunkowi pszenicznego charakteru.

Kiedy nie wypłukujemy osadu drożdżowego?

Tylko osad w piwach pszenicznych jest pożądany w piwie. Kilkakrotnie spotkałem się z tym, że ktoś wypłukiwał drożdże z niefiltrowanego pilsa lub IPA. Nie powinno sie tego robić. Przede wszystkim w piwach dolnej fermentacji (Pilsy, Schwarzbiery, Monachijskie piwa). Drożdże dolnej fermentacji mają z reguły bardzo nieprzyjemny, gorzki smak, zatem należy być ostrożnym przy przelewaniu piwa z butelki.

Oczywiście mglisty (lekko mętny) Pilsner nie ma wpływu na smak, można śmiało go pić nie martwiąc się o pogorszony smak. Podobnie jest w piwach mocno chmielonych jak IPA, IIPA itd. Tutaj również należy unikać wlania całego osadu drożdżowego.

Czy taki osad jest bezpieczny?

Naturalnie! Taki osad drożdżowy jest wręcz bardzo zdrowy. Może on jedynie mieć wpływ na smak piwa, jednak w żadnym wypadku nie może zaszkodzić. Mało tego, drożdże piwne, to bomba witamin z grupy B oraz minerałów. W aptece sprzedaję się nawet tabletki, których głównym składnikiem są drożdże piwne. Zatem na zdrowie i nie bójcie się mętnych piw, gdyż jest to jeden z wyznaczników ich naturalnej produkcji.

DODAJ OPINIĘ

Brak komentarzy