Książęce Świeży Chmiel

książece świeży chmiel jelenia góra

Nowość od Kompanii Piwowarskiej jest już dostępna w Jeleniej Górze. Książęce Świeży Chmiel, to piwo chmielone przy pomocy świeżej szyszki (wet hopped ang.) Piwo lane kupiłem w Mazurkowej Chacie, troszkę poza centralną Jelenią Góra, ale nadal Jelenią Górą.

Otrzymałem piwo w dedykowanym kuflu, który jest połączeniem jakby kufla pszenicznego z kuflem marcowym. Dziwna hybryda, aczkolwiek jestem pewien, że w żaden sposób nie podkreśla to któregokolwiek elementu piwa. Piana bardzo obfita, kremowa i gęsta. Aromat chmielu jest wyczuwalny moim zdaniem delikatnie, aczkolwiek niektórzy moi znajomi porównywali go z aromatem IPA, więc powiedzmy, że kwestia mocno indywidualna. W smaku niestety mocna słodycz, brakuje goryczki chmielowej, która nadałaby piwu sporo świeżości, a tak jednym kufelkiem jest się mocno „zalepionym”. Barwa bardzo przyjemna, nie jest to jasny lager, tylko piwo o jasno-miedzanej barwie. Ta idealna klarowność bardzo mi przeszkadza – w końcu piwo ma pretendować do miana „piwa z małego browaru”…

Chmielenie świeżą szyszką

Warto tutaj wspomnieć kilka słów o tym, co wyróżnia to piwo, czyli chmieleniu świeżą szyszką. Chmiel w piwie to tylko przyprawa, dodaje się go stosunkowo bardzo mało w przeliczeniu na 0,5l (średnio 2g). Wielkie browary najczęściej w ogóle zrezygnowały ze stosowania chmielu, a do chmielenia piwa używają koncentratu chmielowego, który pozwala na krótsze gotowanie brzeczki piwnej.

Jednak browary, które nadal stosują prawdziwy chmiel używają go w postaci wysuszonej. Szyszki z chmielników bezpośrednio po zbiorach są wysuszane iw takiej formie lądują do brzeczki piwnej. Wraz z narastającą popularnością na nowe style i odkrywaniem zapomnianych wiele browarów zaczęło wykorzystywać tzw. wet hopping, czyli chmielenie brzeczki piwnej świeżo zerwanym chmielem.

Taki dodatek głównie zwiększa i nadaje charakter aromatowi. Jest oczywiście dosyć problematyczny, ponieważ szyszka zajmuje sporo miejsca w kotle warzelnym. Również straty są większe, gdyż szyszka jest w stanie zatrzymać w sobie sporo brzeczki piwnej. Niemniej wyjątkowy aromat i prawdziwa sezonowość takiego piwa sprawia, że już kilka browarów w Polsce uwarzyło takie piwo (Kormoran – PLON Zielony, Artezan – Poliż Ale).

Oczywiście bardzo wiele ma do powiedzenia gatunek chmielu, jaki zostanie wykorzystany w procesie warzenia. Genialnie spisują się tutaj amerykańskie odmiany aromatyczne, które wnoszą bardzo intensywny aromat cytrusów.

DODAJ OPINIĘ

Brak komentarzy