Okocim Pszeniczne

okocim pszeniczne jelenia góra

Piwa pszeniczne stają się coraz bardziej popularne na naszym rynku. Tym razem okocimska pszenica w nowej, prostszej butelce. Kupiłem ten egzemplarz w Żabce obok Małej Poczty w Jeleniej Górze. To piwo jest również w stałym menu w Tesco, a i w Realu myślę, że bez problemu się je dostanie.

Ocena piwa

Piwo jak na wytwór mega wielkiej korporacji (Carlsberg) nie jest złe. Posiada mniejszy charakter pszeniczny niż choćby Paulaner. Ale piana trzyma się do końca, jest bardzo ciekawy aromat bananowo-goździkowy. Barwa bardzo ładna, intensywnie żółta. Jeśli nigdy nie piliście piwa pszenicznego, to warto sięgnąć po pszenicę z Okocimia.

Dlaczego piwa pszenicznego się nie filtruje?

Piwo pszeniczne jest naturalnie mętne głównie poprzez brak filtracji. Piwo to nie filtruje się, gdyż pozbawiłoby to piwa drożdży, a to one nadają charakter piwu pszenicznemu. Dlatego też po przelaniu należy wlać do kufla resztkę drożdży z dna. Bez tego piwo będzie bardziej smakować jak zwykłe tyskie, no może trochę przesadzone. W Niemczech można również kupić tzw. kristalweizen czyli filtrowane piwa pszeniczne, są one mocno pozbawione charakteru pszenicznego, aczkolwiek znajdują swoich odbiorców, skoro nadal jest ten typ produkowany. Zatem nie bójcie się mętnych piw!

 

DODAJ OPINIĘ

Brak komentarzy